Hulp en ondersteuning

Full text toegang

Via HUGO doorzoek je een groot deel van de bibliotheekcollectie. Maar er is meer!

Onderstaand een aantal handige methoden om toegang te krijgen tot wetenschappelijke informatie. Door vanuit de website van de HU Bibliotheek te werken, krijg je (gratis) toegang tot bronnen die je normaal niet of alleen betaald kunt gebruiken.

Thuistoegang: wat doe je als je niet op de HU bent?

Ook als je buiten de HU bezig bent aan je onderzoek, scriptie of artikel, is het natuurlijk belangrijk dat je toegang kunt krijgen tot wetenschappelijke artikelen. Daarvoor raden we je aan om vanuit de website van de Bibliotheek te werken. Als je de links op onze website gebruikt om databanken te benaderen log je automatisch op de juiste wijze in.

Lean Library Access browserextensie: direct toegang vanuit je browser

Wil je nog gemakkelijker toegang tot artikelen? Gebruik dan de Lean Library Access browserextensie.
Je krijgt direct vanuit je browser toegang tot wetenschappelijke artikelen, tijdschriften en databases uit de collectie van de HU Bibliotheek.

Hoe werkt dit?

Als je een website bezoekt waar de bibliotheek een licentie op heeft, krijg je een melding. Vervolgens is het een kwestie van één keer klikken om die site via de bibliotheek te openen, en toegang te krijgen tot al het gelicentieerde materiaal.
De browserextensie toont een icoontje in de bladwijzerbalk. Dit werkt min of meer als een stoplicht. Is het icoontje groen, dan ben je ingelogd. Bij een grijs icoon heb je geen toegang. Als je een artikel wilt gebruiken dat niet toegankelijk lijkt te zijn, dan zoekt Library Access naar een open access versie van het artikel.

Google Scholar: eenvoudig zoeken

Google Scholar biedt een eenvoudige manier om te zoeken naar wetenschappelijke artikelen, proefschriften en boeken. Via de instellingen van Google Scholar kun je de directe toegang realiseren tot een groot deel van het digitale bezit van de HU.

Hoe werkt dit?

Browzine app: artikelen lezen op je tablet of mobiel

Browzine is een app voor Apple en Android tablets en smartphones waarmee je een groot deel van de wetenschappelijke tijdschriften waar de HU een abonnement op heeft kunt lezen. Gebruik is gratis voor HU medewerkers en studenten.

Minimale systeemeisen: Android 4.1 (Jelly Bean), iOS 7.x.

Hoe werkt dit?

Handleiding

Start met het zoeken naar de HU Bibliotheek.

Browzine_1

Log vervolgens in met je HU account.
Kies dan een Subject of zoek een Titel. Tap op het tijdschrift om het te openen.
Tip: Als een titel te lang is en niet helemaal zichtbaar is, tap dan op het witte titelvlak.

Browzine_3

Let op! Niet alle tijdschriften zijn volledig beschikbaar, sommige tijdschriften hebben een embargo van een jaar of 18 maanden. Klik op Available Issues om oude jaargangen in te zien.

Browzine_4

Je kan artikelen emailen, opslaan in Browzine, openen in andere apps of doorsturen naar een referentiemanager zoals Refworks. Meer info over Refworks.
Let op! Als je een citatie naar Refworks stuurt zie je gedurende korte tijd een bevestiging in de rechter benedenhoek van Browzine.

Browzine_5

Laatste tips:
Gebruik My Bookshelf en Saved Articles om favorieten te bewaren.
Wil je opgeslagen artikelen e.d. synchroniseren tussen de desktop webversie en mobiel? Dan moet je zelf een account aanmaken bij Browzine onder “Settings”.

Browzine_6

DOI of PMID opzoeken met Libkey.io

Als je literatuuronderzoek doet heb je vaak een lijst met meerdere artikelen die voorzien zijn van een DOI (Digital Object Identifier) of een PMID (Pubmed ID). Gebruik de zoekmachine Libkey.io om direct een artikel te zoeken als je een DOI of PMID hebt.

Zoek een tijdschriftartikel met behulp van een DOI of PMID:


Materialen aanvragen bij andere bibliotheken

Als een gewenste publicatie (boek of tijdschriftartikel) niet aanwezig is in de collectie van de HU Bibliotheek, kun je deze via ibl@hu.nl aanvragen uit het bezit van andere bibliotheken of kun je een kopie van het tijdschriftartikel aanvragen via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL).
Informatie over kosten en voorwaarden kun je vinden in het leenreglement (Artikel 6 en Artikel 7).

Switch to English English
× App de balie