Hulp en ondersteuning

Zoeken en beoordelen

Het informatieaanbod is groot waardoor het best lastig kan zijn om de juiste informatie te vinden. De bibliotheek helpt je tijdens het zoeken met:

Tips & tricks

In onderstaande video’s hebben we tips en tricks voor je op een rijtje gezet om te zorgen dat jij zo gemakkelijk mogelijk de juiste betrouwbare artikelen, boeken en infomatie kunt vinden.

Zoektermen, hoe kom je er aan?

Vind je het lastig om te bepalen welke zoektermen je moet gebruiken om artikelen of boeken te vinden? Bekijk de video hieronder voor tips.

Bekijk de video (video, ± 2 min.)
Bekijk de video met ondertiteling en gebarentolk (video, ± 2 min.)

Zoektermen, hoe combineer je ze?

Wil je meerdere zoektermen gebruiken maar weet je niet hoe je deze het beste kan combineren om goede resultaten te krijgen? Bekijk de video hieronder voor tips.

Bekijk de video (video, ± 4 min.)
Bekijk de video met ondertiteling en gebarentolk (video, ± 4 min.)

Informatiebronnen, hoe beoordeel je ze?

Je zoekopdracht levert een lange lijst met informatiebronnen op, maar hoe weet je nu welke je moet gebruiken? Bekijk de video hieronder voor tips.

Bekijk de video (video, ± 2 min.)
Bekijk de video met ondertiteling en gebarentolk (video, ± 2 min.)

Hoe weet ik of mijn bron betrouwbaar is?

Niet alle informatie die je online vindt is even betrouwbaar. Maar hoe weet je of bepaalde informatie goed is? Bekijk onze handige checklist (zowel Engels als Nederlands).

Download de checklist (Pdf, 124 Kb)

Trainingen

De HU Bibliotheek kan je ook persoonlijk helpen bij het vinden en beoordelen van betrouwbare informatie. Wij organiseren lessen en demonstraties zodat jij gericht geholpen kan worden. Ter introductie, of om eerdere opgedane kennis op te frissen of uit te diepen. Wil je meer weten? Informeer bij je informatiespecialist naar de mogelijkheden.

Online training

Online training

Speciaal voor eerstejaarsstudenten zijn de (virtual reality) game i-Labyrint en een online cursus informatievaardigheden op Canvas ontwikkeld. Hierin leer je wat je moet zoeken, waar en hoe je dat kan doen en hoe je de betrouwbaarheid bepaalt van wat je gevonden hebt. De inhoud van beide cursussen is gelijk. De manier van leren verschilt. Een aantal opleidingen vereist dat je de theorie afsluit met een eindtoets. Je docent informeert je hierover.

 

Kies de optie die het beste bij jou past

Naar i-Labyrint
Heb je vragen of ondervind je problemen bij de toegang via Canvas? Neem dan contact op met hublab@hu.nl

Naar Canvas
Heb je vragen of ondervind je problemen bij de toegang via Canvas? Neem dan contact op met Frédérique Leopold of Christa van Tongeren.

Naar de eindtoets (Deze link is ook aangepast: tussenstap met meer info)

Heb je vragen of ondervind je problemen met de eindtoets? Neem dan contact op met Frédérique Leopold.

Switch to English English
× App de balie