Hulp en ondersteuning

Bronvermelding

De bronnen die je gebruikt moeten op de juiste wijze worden verwerkt in je tekst. Bij de Hogeschool Utrecht is dat volgens de APA-richtlijnen voor bronvermelding. Hier vind je alle informatie om dit zo goed en efficiënt mogelijk te doen:

APA-bronvermelding

Bij je onderzoek en bij elk werkstuk dat je in je bachelor- of masteropleiding schrijft, zul je bronnen raadplegen. De gebruikte bronnen moeten op de juiste wijze worden verwerkt in je tekst. Dit betekent dat er een verwijzing in de tekst gezet moet worden waaruit blijkt wat de oorspronkelijke bron is.

Bronvermelding is voor de vindbaarheid (het is duidelijk waar de informatie vandaan komt) en de controleerbaarheid (dat je gevonden informatie goed begrepen en verwoord hebt). Doe je niet aan bronvermelding, dan pleeg je plagiaat.

Voorbeelden

De HU hanteert APA-richtlijnen om te zorgen dat studenten en medewerkers correct citeren en parafraseren. Wil je weten hoe je dit precies doet? Bekijk de voorbeelden hieronder of download de Verwijswijzer APA-richtlijnen van SURF.

APA-verwijzing naar een boek

Afbeelding-APA-vb-boek-gecorrigeerdJM

APA-verwijzing naar een tijdschriftartikel

apa-tijdschrift

APA-verwijzing naar een e-book

Afbeelding APA e-book

APA-verwijzing naar een website

Afbeelding APA webpagina

APA-handleiding

Bekijk voor alle informatie over APA-bronvermelding de praktische handleiding “De APA-richtlijnen uitgelegd”. Deze publicatie is een initiatief van meerdere hogescholen en kwam tot stand in samenwerking met SURF en met toestemming van de American Psychological Association (APA).

Op 1 oktober 2019 is de nieuwe, 7e editie verschenen van de “Publication Manual of the American Psychological Association”. De landelijke Werkgroep APA zal bekijken welke wijzigingen zullen worden overgenomen in de nog te verschijnen 3e editie van “De APA-richtlijnen uitgelegd”.

APA-functie in Word

Werk je in Word en wil je zorgen dat je bronnen meteen goed worden geciteerd? Word biedt een optie om dit automatisch te doen. Bekijk hier onze handleiding.

Reference tools

Reference tools helpen je literatuurgegevens en full text artikelen te organiseren en te bewaren. Je kunt één van de grote reference tools RefWorks, RefWorks legacy (oude versie van RefWorks), Mendeley of Zotero gebruiken.

Hogeschool Utrecht heeft een licentie op RefWorks. Mendeley en Zotero zijn gratis en worden niet ondersteund door de HU.

Refworks

Je legt je eigen online literatuurlijst aan door bibliografische gegevens te importeren uit catalogi en databanken. Ook is het mogelijk om je referenties online te delen met andere gebruikers van RefWorks. Daarnaast is RefWorks een hulpmiddel bij het maken van een literatuurlijst in Word documenten.

Basishandleiding RefWorks (pdf, 32 kb)

Handleiding invoeren referenties in RefWorks (pdf, 543 kb)

Basishandleiding RefWorks Legacy (tbv oude versie RefWorks, pdf, 512 kb)

Handleiding invoeren referenties in RefWorks Legacy (tbv oude versie RefWorks, pdf, 32 kb)

Switch to English English
× App de balie