Hulp en ondersteuning

Bronvermelding

De bronnen die je gebruikt moeten op de juiste wijze worden verwerkt in je tekst en bronnenlijst. Bij Hogeschool Utrecht schrijven de meeste instituten de APA-richtlijnen voor bronvermelding voor. Hier vind je alle informatie om dit zo goed en efficiënt mogelijk te doen:

APA-bronvermelding

Bij je onderzoek en bij elk werkstuk dat je in je bachelor- of masteropleiding schrijft, zul je bronnen raadplegen. De gebruikte bronnen moeten op de juiste wijze worden verwerkt in je tekst en bronnenlijst.

Bronvermelding is voor de vindbaarheid (het is duidelijk waar de informatie vandaan komt) en de controleerbaarheid (dat je gevonden informatie goed begrepen en verwoord hebt). Doe je niet aan bronvermelding, dan pleeg je plagiaat.

Voorbeelden

De HU hanteert APA-richtlijnen om te zorgen dat studenten en medewerkers correct citeren en parafraseren. Wil je weten hoe je dit precies doet? Bekijk de voorbeelden hieronder of download de Verwijswijzer APA-richtlijnen van SURF.

Bronnenlijst: verwijzing naar een boek

apa-boek

Bronnenlijst: verwijzing naar een tijdschriftartikel

apa-tijdschrift

Bronnenlijst: verwijzing naar een e-book

apa-ebook

Bronnenlijst: verwijzing naar een website

apa-webpagina

APA-handleiding

Bekijk voor alle informatie over APA-bronvermelding de praktische handleiding “De APA-richtlijnen uitgelegd”. Deze publicatie is een initiatief van meerdere hogescholen en kwam tot stand in samenwerking met SURF en met toestemming van de American Psychological Association (APA).

Op 1 oktober 2019 is de nieuwe, 7e editie verschenen van de “Publication Manual of the American Psychological Association”. De landelijke Werkgroep APA zal bekijken welke wijzigingen zullen worden overgenomen in de nog te verschijnen 3e editie van “De APA-richtlijnen uitgelegd”.

Reference tools (bv Word en Refworks)

Reference tools helpen je bij het maken van je literatuurbeschrijving.

APA-functie in Word

Werk je in Word en wil je zorgen dat je bronnen goed worden geciteerd? Word biedt een optie om dit automatisch te doen.

Refworks

Met uitgebreide reference tools zoals RefWorks, RefWorks legacy (oude versie van RefWorks) kun je literatuurgegevens importeren, full text artikelen toevoegen en je bronnen organiseren.

Dankzij een licentie op RefWorks kunnen studenten en medewerkers van de HU van dit programma gebruik maken. Gratis programma’s zoals Mendeley en Zotero worden niet ondersteund door de HU.

Met behulp van Reworks, leg je je eigen online literatuurlijst aan door bibliografische gegevens te importeren uit catalogi en databanken. Ook is het mogelijk om je referenties online te delen met andere gebruikers. Daarnaast is RefWorks een hulpmiddel bij het maken van een literatuurlijst in Word documenten.

Basishandleiding RefWorks (pdf, 32 kb)

Handleiding invoeren referenties in RefWorks (pdf, 929 kb)

Basishandleiding RefWorks Legacy (tbv oude versie RefWorks, pdf, 512 kb)

Handleiding invoeren referenties in RefWorks Legacy (tbv oude versie RefWorks, pdf, 745 kb)

Switch to English English
× App de balie