Bij je onderzoek en bij elk werkstuk dat je tijdens je opleiding schrijft, zul je bronnen raadplegen. De gebruikte bronnen moeten op de juiste wijze worden vermeld in je tekst en bronnenlijst.
Bronvermelding is voor de vindbaarheid (waar komt je informatie vandaan?) en de controleerbaarheid (heb je de gevonden informatie goed begrepen en verwoord?). Doe je niet aan bronvermelding, dan pleeg je plagiaat.
- APA-richtlijnen
- Andere stijlen van bronvermelding
- Reference tools (bv APA functie in Word en Refworks)
APA-richtlijnen
De meeste instituten van de HU hanteren de APA-richtlijnen zodat uniform geciteerd en geparafraseerd wordt. Een korte toelichting vind je in de Verwijswijzer APA-richtlijnen van SURF.
Voor een volledig overzicht van de APA-richtlijnen download je de praktische handleiding “De APA-richtlijnen uitgelegd”.
De 3e uitgave is gebaseerd op de in 2019 verschenen 7e editie van “Publication Manual of the American Psychological Association” (APA 7). De 2e uitgave van “De APA-richtlijnen uitgelegd” kun je nog vinden in het archief (gebaseerd op de 6e editie van “Publication Manual of the American Psychological Association”, APA 6). De 10 belangrijkste verschillen tussen APA 6 en APA 7.
Wil je in je document inclusief taalgebruik hanteren? De APA organisatie heeft richtlijnen voor inclusief taalgebruik opgesteld.
Andere stijlen van bronvermelding
Binnen de HU worden behalve de APA ook andere stijlen van bronvermelding gebruikt. Voor ondersteuning bij deze stijlen kun je terecht bij de informatiespecialist van je opleiding of kenniscentrum.
Het gaat om de volgende stijlen:
– ACS (American Chemical Society)
– Vancouver
– Leidraad voor juridische auteurs
– MLA (Modern Language Association of America)
– IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers)
Voor het verwijzen naar materialen verkregen door gebruik van generatieve AI (zoals ChatGPT) heeft elke stijl een eigen oplossing. Op de website van de bibliotheek van KU Leuven is een overzicht te vinden: Refereren naar GenAI – KU Leuven Bibliotheken
Reference tools (bv APA functie in Word en Refworks)
Reference tools helpen je bij het maken van je citaties in de tekst en je bronnenlijst. Welke tool je ook gebruikt, het is zaak om het werk van de tool handmatig na te lopen op afwijkingen van de richtlijnen.
Refworks
Met uitgebreide reference tools zoals RefWorks kun je ook citeren en een bronnenlijst maken in Word. Dit doe je door je bronnen te importeren in een online opslag. Aan deze opslag kun je de full text van de bronnen toevoegen. Ook is het mogelijk om je bronnen online te delen met andere gebruikers.
Dankzij een licentie op RefWorks kunnen studenten en medewerkers van de HU van dit programma gebruik maken. Gratis programma’s zoals Mendeley en Zotero worden niet ondersteund door de HU.
Basishandleiding RefWorks
Handleiding invoeren referenties in RefWorks
Legacy RefWorks, de oude versie van RefWorks, wordt per 30 juni 2023 gedeactiveerd. In deze handleiding kun je lezen hoe je de referenties uit je Legacy-account kunt overzetten naar een account in de nieuwe versie van RefWorks
APA-functie in Word
Werk je in Word en wil je zorgen dat je bronnen goed worden geciteerd en in een bronnenlijst worden weergegeven? Word biedt een optie om dit automatisch te doen.
Let op: Word gebruikt de APA – 6e editie. De hogescholen gebruiken met ingang van 1 september 2021 de 7e editie. Deze is nog niet in Word beschikbaar.
Sinds eind oktober 2024 is er op verzoek van de landelijke Werkgroep APA door Sander Zwier van Hogeschool Windesheim gewerkt aan een bestand dat je kunt toevoegen aan Word, waardoor je APA7 ook in Word kunt gebruiken. Deze functie moet je wel zelf nog toevoegen aan Word.
Klik op de blauwe knop hieronder om naar de website te gaan waar dit bestand opstaat.