Uitvoeren van onderzoek

Data verzamelen, opslaan en delen

Hulpmiddelen bij dataverzameling

Verzamelen van data/ enquêtes

De HU biedt verschillende hulpmiddelen en tools voor het verzamelen van data. Voor het verzamelen van data bij respondentenonderzoek (d.w.z. enquêtes) kun je, bij eenvoudige vragenlijsten, gebruik maken van MS Forms. Meer informatie over het gebruik van MS Forms vind je op de EenHU pagina Vragenlijst uitzetten? Gebruik MS Forms.

Voor uitgebreide vragenlijsten is Crowdtech beschikbaar.

Voor het afnemen van interviews op locatie zijn audiorecorders beschikbaar die je kunt lenen via de uitleenmuur audiovisuele middelen.

Transcriptiediensten

Voor het transcriberen van data zijn F4, Amberscript en KERN beschikbaar.

Voor het transcriberen van interviews kun je gebruik maken van voetpedalen, die te reserveren zijn via de pagina van de bibliotheekcatalogus met voetpedalen. Met behulp van deze voetpedalen kun je gemakkelijk audio- of videofragmenten afspelen, pauzeren en terugspoelen, terwijl je het gesprokene uitschrijft. Je gebruikt het voetpedaal in combinatie met het programma F4.

Binnen het team Research Support & IT, (zie Ondersteuning: datastewards, team Research Support & IT en software) zijn beperkt mogelijkheden om door middel van maatwerk ondersteuning te leveren bij dataverzameling. Wil je hier meer over weten? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar deze blogpost op de Digitale HU site over maatwerk oplossingen of mail naar onderzoeksupport@hu.nl voor meer informatie of vragen.

Veilig data opslaan en delen met HU Research Drive

Het is niet verstandig om externe harde schijven, USB-sticks, Dropbox etc. te gebruiken om onderzoeksdata op te slaan. Deze opslagmedia zijn namelijk niet veilig. HU Research Drive is de omgeving voor het opslaan en delen van onderzoeksdata van Hogeschool Utrecht. HU Research Drive is geen persoonlijke opslag, maar een projectruimte. Deze door SURF ontwikkelde dienst is veilig en duurzaam en wordt beheerd door de datastewards van de HU. In HU Research Drive kun je voor jouw onderzoeksproject een eigen projectruimte inrichten waarin je alle inhoudelijke data van je onderzoek kunt opslaan. Deze projectruimte richt je samen met de datasteward van jouw kenniscentrum in. Hierbij is het mogelijk om studenten en andere medewerkers van de HU en samenwerkingspartners (tijdelijk) toegang te geven.

Kenmerken van HU Research Drive zijn:

  • Het voldoet aan Juridisch Normenkader Cloud Services Hoger Onderwijs en AVG met security audits.
  • Het is in beheer bij SURF en doorontwikkeling gebeurt in samenwerking met hogescholen en universiteiten.
  • Het voorziet in een integratie van services tot een Virtual Research Environment.

HU Research Drive biedt mogelijkheden voor:

  • Het bewerken van documenten en samenwerken.
  • Samenwerken met externen als gebruiker.
  • Het tijdelijk delen van bestanden of mappen met andere gebruikers, externen of studenten.

Je kunt ruimte op de HU Research Drive aanvragen met behulp van het formulier Aanvraag HU Research Drive. Na aanmelding zal de datasteward van het betreffende kenniscentrum contact met je opnemen om de inrichting van de opslagomgeving met je door te nemen.

Tip: Meer informatie en FAQ’s over HU Research Drive vind je op deze EenHU – HU Research Drive.

Grote bestanden versturen en versleuteling

Incidenteel grote bestanden versturen kun je doen met SURFfilesender. Je kunt het vergelijken met een veilige versie van WeTransfer. Je kunt de bestanden versleuteld versturen met een wachtwoord volgens de Advanced Encryption Standard met een 256 bits sleutel. Het bestand wordt dan in versleutelde vorm op een veilige server opgeslagen. Vervolgens mail of app je de ontvanger het wachtwoord. De ontvanger voert het wachtwoord in en ontvangt dan het bestand, dat pas bij ontvangst weer leesbaar wordt. Op deze manier kun je dus op een verantwoorde manier gevoelige (video)data delen met bijvoorbeeld studenten. Maak wel de afspraak dat studenten na gebruik de ontsleutelde bestanden weer van hun eigen computers wissen.

Meer informatie over het versturen via mail van bestanden met SURFfilesender vind je op de EenHU pagina over mailgebruik en persoongegevens.

Wil je handmatig bestanden versleutelen (encryptie) met je HU laptop? Dat kan met 7-ZIP. Bovendien comprimeer je met 7-ZIP ook nog eens je data, zodat het minder ruimte inneemt. Stel voor maximale veiligheid de encryptie in op Advanced Encryption Standard 256 bits (AES-256). 7-ZIP kun je downloaden via het Software Center.

Switch to English English
× App de balie