Uitvoeren van onderzoek

Data verzamelen, opslaan en delen

Verzamelen van data dmv enquêtes of interviews

De HU biedt verschillende hulpmiddelen en tools voor het verzamelen van data. Studenten kunnen voor het verzamelen van data bij respondentenonderzoek (d.w.z. enquêtes), gebruik maken van MS Forms. Meer informatie over het gebruik van MS Forms vinden zij op:  HU Wegwijs Vragenlijst uitzetten? Gebruik MS Forms.

Medewerkers (en studenten die meewerken aan een onderzoek van een lectoraat) kunnen MS Forms of Crowdtech (voor meer uitgebreide vragenlijsten) gebruiken. Meer informatie.

Voor het afnemen van interviews op locatie zijn audiorecorders beschikbaar.
Studenten kunnen deze lenen via de uitleenmuur audiovisuele middelen.
Medewerkers via Uitleenmuur audiovisuelemiddelen & fietsen.

Transcriptie

Voor het transcriberen van data zijn F4, Amberscript, KERN of Microsoft Teams beschikbaar.
Voor het transcriberen van interviews met het programma F4 kun je gebruik maken van voetpedalen, die te reserveren zijn via de bibliotheekcatalogus. Met behulp van deze voetpedalen kun je gemakkelijk audio- of videofragmenten afspelen, pauzeren en terugspoelen, terwijl je het gesprokene uitschrijft.

Maatwerk

Binnen het team Research Support & IT, zijn beperkt mogelijkheden om door middel van maatwerk ondersteuning te leveren bij dataverzameling. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens naar deze blogpost over maatwerk oplossingen of mail naar onderzoeksupport@hu.nl.

Veilig data opslaan en delen met HU Research Drive

Het is niet verstandig om externe harde schijven, USB-sticks, Dropbox etc. te gebruiken om onderzoeksdata op te slaan. Deze opslagmedia zijn namelijk niet veilig. HU Research Drive is de omgeving voor het opslaan en delen van onderzoeksdata van Hogeschool Utrecht. HU Research Drive is geen persoonlijke opslag, maar een projectruimte. Deze door SURF ontwikkelde dienst is veilig en duurzaam en wordt beheerd door de datastewards van de HU. In HU Research Drive kun je voor jouw onderzoeksproject een eigen projectruimte inrichten waarin je alle inhoudelijke data van je onderzoek kunt opslaan. Deze projectruimte richt je samen met de datasteward van jouw kenniscentrum in. Hierbij is het mogelijk om studenten en andere medewerkers van de HU en samenwerkingspartners (tijdelijk) toegang te geven.

Kenmerken van HU Research Drive zijn:

  • Het voldoet aan Juridisch Normenkader Cloud Services Hoger Onderwijs en AVG met security audits.
  • Het is in beheer bij SURF en doorontwikkeling gebeurt in samenwerking met hogescholen en universiteiten.
  • Het voorziet in een integratie van services tot een Virtual Research Environment.

HU Research Drive biedt mogelijkheden voor:

  • Het bewerken van documenten en samenwerken.
  • Samenwerken met externen als gebruiker.
  • Het tijdelijk delen van bestanden of mappen met andere gebruikers, externen of studenten.

Je kunt ruimte op de HU Research Drive aanvragen met behulp van het formulier Aanvraag HU Research Drive. Na aanmelding zal de datasteward van het betreffende kenniscentrum contact met je opnemen om de inrichting van de opslagomgeving/projectruimte met je door te nemen.
Diverse soorten wijzigingen op een bestaande projectruimte kun je aanvragen via het ‘Aanvraagformulier toegang HU Research Drive’.

Tip: Meer informatie en FAQ’s over HU Research Drive vind je op EenHU – HU Research Drive.

Grote bestanden versturen en versleutelen

Met SURFfilesender kun je grote bestanden versturen. Je kunt het vergelijken met een veilige versie van WeTransfer. Je kunt de bestanden versleuteld versturen met een wachtwoord volgens de Advanced Encryption Standard met een 256 bits sleutel. Het bestand wordt dan in versleutelde vorm op een veilige server opgeslagen. Vervolgens mail of app je de ontvanger het wachtwoord. De ontvanger voert het wachtwoord in en ontvangt dan het bestand, dat pas bij ontvangst weer leesbaar wordt. Op deze manier kun je dus op een verantwoorde manier gevoelige (video)data delen. Maak wel de afspraak dat ontvangers na gebruik de ontsleutelde bestanden weer van hun computer wissen.

Meer informatie over het versturen via mail van bestanden met SURFfilesender vind je op: EenHU – mailgebruik en persoongegevens.

Wil je handmatig bestanden versleutelen (encryptie) met je HU laptop? Dat kan met 7-ZIP. Bovendien comprimeer je met 7-ZIP ook nog eens je data, zodat het minder ruimte inneemt. Stel voor maximale veiligheid de encryptie in op Advanced Encryption Standard 256 bits (AES-256). 7-ZIP kun je downloaden via het Software Center.

Switch to English English
× App de balie