HUB-Lab

Ons aanbod

Het HUB-Lab beschikt over een groot aanbod aan innovatieve middelen en technologieën om in te zetten in de onderwijspraktijk. Hieronder een korte introductie van ons aanbod. Uitgebreide informatie en toepassingen vind je op onze Canvas-omgeving.

Robots

NAO robot

NAO is een interactieve humanoïde robot die geprogrammeerde opdrachten kan uitvoeren. Met het platform ‘robots in de klas’ kun je zelf presentaties of lessen maken.

Dash & Dot

Met deze robots kun je via verschillende apps de basisprincipes van programmeren leren.

Ozobot

Een ozobot is een klein robotje dat je kunt programmeren met behulp van kleuren, lijnen en/of een simpele programmeertaal.

Bee-Bot

De Bee-Bot is een zeer eenvoudig programmeerbare robot gericht op het basisonderwijs.

Marty

Marty is een programmeerbare robot waarvan je de ogen, armen en benen kunt laten bewegen. Het is een ‘instapmodel’ robot die vooral met Scratch simpel te besturen is.

Pleo

Pleo is een sociale robot in de vorm van een dinosaurus. Door hem op te voeden zal hij zeer realistisch op bewegingen en handelingen reageren, maar hij functioneert ook zelfstandig.

Programmeren

Micro:bit

De Micro:bit is een klein programmeerbaar printplaatje met ingebouwde LED lichtjes, kompas, bewegings- en temperatuur sensoren, USB, radio en bluetooth voor zowel beginnende als gevorderde programmeurs.

Makey Makey

De Makey Makey is een printplaatje waarmee je een eigen toetsenbord maakt. Je verbindt de Makey Makey aan je laptop en je bevestigd kabeltjes aan (geleide) materialen, zoals fruit, snoep, water of klei en klaar is je toetsenbord.

Mindstorm Lego

Met Lego Mindstorms gebruik je een besturingsmodule om je zelfgebouwde creatie, na voorzien te hebben van motoren en sensoren, te laten bewegen en taken uit te laten voeren.
Met de verschillende sensoren die onder andere reageren op licht, tast en geluid zijn de mogelijkheden eindeloos. Via een laptop of tablet bouw je via het programma LEGO MINDSTORMS EV3 met een Blockly-achtige omgeving je codes.

Gamification

VR-game i-labyrint

i-labyrinth is de naam van de VR game informatievaardigheden (hoe zoek ik, wat zoek ik, waar zoek ik en wat heb ik gevonden). De VR-game i-Labyrint is ontwikkeld door het HUB-Lab in samenwerking met het bedrijf VizVis.

In de vorm van een adventure game train je je informatievaardigheden: je leert zoeken naar betrouwbare bronnen en loopt zelfstandig rond in een virtuele wereld. Onderweg vergaar je kennis waarmee je, in minigames, punten kunt halen om uiteindelijk een digitaal certificaat te verdienen.
De game is gekoppeld aan de digitale leeromgeving, waarin alle theorie na te lezen is, hierdoor is het voor meerdere leerstijlen aansprekend.
De applicatie is door ons speciaal voor de HU gemaakt en bedoeld voor, met name, eerstejaars studenten.

Download de app in de Playstore of App Store (zoek naar HU-iLabyrint)
Log in met je HU-emailadres en speel de game i-Labyrint!
Of installeer de game op je laptop.

Meer over i-Labyrint
Heb je vragen of ondervind je problemen bij de toegang? Neem dan contact op met hublab@hu.nl

Online Escapegame HUB-Lab

Online escapegame HUB-Lab

In deze online escapegame – voor studenten en medewerkers van de HU – is het doel virtueel te ontsnappen uit het HUB-Lab.
Je maakt spelenderwijs kennis met het HUB-Lab, de robots van het lab en een aantal tools uit de Teaching Toolbox XL.
Kunnen de robots je helpen om de code te kraken?
Je kunt deze game zelfstandig doorlopen,  duur: ongeveer 45 minuten.

Tools:

  • Cospaces.edu
  • Canva
  • PlayPosit
  • Thinglink
  • MS Forms

Escapegame HUB-Lab

Om kennis te maken met een aantal digitale tools uit de Teaching Toolbox XL,  kun je een ESCAPEGAME doen bij het HUB-Lab.
Met minimaal vier en max. 8 personen ben je van harte welkom om dit bijvoorbeeld met je team te komen doen.

Naast ICT-vaardigheden spelen de 21e eeuwse vaardigheden ook een rol; denk aan samenwerken, creatief denken, communiceren etc.

Duur: ongeveer 2 uur, dit is inclusief uitleg en nabespreking.

Tools:

  • Playposit
  • Mentimeter
  • Thinglink
  • Canva

Virtual reality (VR)

Virtual reality

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent, een 3D werkelijkheid. In het HUB-Lab hebben we diverse VR-brillen zoals de Oculus Go.

HTC Vive

De HTC vive is een interactieve VR-set bestaande uit een bril en bewegingscontrollers die je met een pc gebruikt. Door de ervaring écht in een andere wereld te zijn, in combinatie met het interactieve element, is de HTC Vive uitermate geschikt voor simulaties en games.

Cospaces

Cospaces is een website waar je 3D werelden kunt creëren en in kunt coderen. Je kunt de werelden ook in VR, AR of op een MergeCube bekijken.

Neem contact op met hublab@hu.nl als je een Pro-account wilt gebruiken voor meer mogelijkheden.

360 graden camera

Met een 360 graden camera leg je letterlijk alles om je heen vast op beeld. Je kunt een foto of filmpje maken en vervolgens wordt deze file automatisch verzonden naar de app op je telefoon. Open de app op je telefoon waarin de foto of het filmpje staat en stop die in een VR-bril en je kunt helemaal rond (360◦) om je heen kijken. Net alsof je er echt bent.

TeachVR

TeachVR is een Virtual Reality platform waarmee je de mogelijkheid hebt om zelf lessen en presentaties te maken in VR. Je kunt je eigen 360° foto’s uploaden of je kiest foto’s uit Google Streetview 360 database.

Augmented reality (AR)

Virtuali-Tee

Ontdek de binnenkant van het menselijk lichaam met dit Augmented reality t-shirt. Scan met de bijbehorende app het t-shirt en leer waar je organen zitten en hoe ze werken.

Merge cube

De Merge Cube is een kubus die tot leven komt in combinatie met een (geschikte) app op een telefoon of tablet. Je scant de kubus en dan zie je een hologram. Dit kan van alles zijn, van menselijk lichaam tot het zonnestelsel.

Cospaces

Cospaces is een website waar je 3D werelden kunt creëren en in kunt coderen.
Via het pro-account van het HUB-Lab kun je interactie tussen je objecten en karakters programmeren. Je kunt de werelden in VR, AR of op een MergeCube bekijken.

3D

3D pennen

Waar een 3D printer een voorgeprogrammeerd product maakt kun je met een 3D pen helemaal vrij tekenen. De pen wordt gevuld met filamenten (plastic vullingen) en je tekent met gesmolten plastic.

Prowise

Prowise

Prowise is een touchscreen waarmee je interactieve lessen of presentaties kunt maken gericht op het onderwijs. Je kunt met de aangeboden tools o.a. quizzen en mindmaps maken. Gebruik je het scherm liggend dan kun je ook allerlei educatieve games spelen.

Switch to English English
× App de balie