Beeld en geluid

 • Doorzoekbaar met HUGO
 • Toegankelijk binnen de HU
 • Thuis toegankelijk met HU inlog
 • Academia

  Academia biedt online toegang tot tienduizenden uren streaming video- en audiomateriaal voor het hoger onderwijs in Nederland. Het materiaal komt uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en wordt dagelijks aangevuld met recent materiaal van de publieke omroep. Dit is een blijvende collectie. Binnen de HU kun je films automatisch bekijken. Vanaf thuis log je hiervoor eerst in met je HU-account. Wil je films bewaren en/of dossiers of montages maken? Klik dan op "Mijn werkplek" en log aanvullend in met je HU-account onder de optie "Inloggen met SURFconext".

  Handleiding
 • ARTstor

  Thuis toegankelijk na eenmalige inlog binnen de HU
  Engelstalige databank met beeldmateriaal op het gebied van kunst, architectuur, design, fotografie.
  Rechten zijn geregeld voor onderwijs en onderzoek.

  Handleiding
 • Britannica Image Quest

  Deze beeld databank omvat 3 miljoen afbeeldingen uit 50 toonaangevende collecties op onder andere het gebied van kunst en cultuur, natuur, aardrijkskunde, gezondheidszorg, technologie, geschiedenis, maatschappij en sport.
  Al deze afbeeldingen zijn vrij te gebruiken voor educatief gebruik, maar niet voor commerciële onderwijsdoeleinden. Een voorwaarde voor gebruik van de foto’s is bronvermelding.

 • Coursera

  Platform waarop gratis online cursussen te vinden zijn van wereldwijde universiteiten en organisaties.

 • Databank kortlopend onderzoek

  Op de website kortlopend onderzoek staan samenvattingen van de eenjarige onderzoeksprojecten die onder regie van de KPC-groep tussen 2006 en 2013 met scholen zijn uitgevoerd. De rapporten zijn met trefwoorden terug te vinden in de categorieën: vormgeving van leerprocessen, onderwijs en samenleving, professionele organisatie.

 • Delpher

  Toegang tot Nederlandse historische teksten uit de digitale collecties van wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen.
  Delpher bevat ruim 90.000 boeken, 1,5 miljoen pagina’s uit 80 tijdschrifttitels en bijna 100 miljoen krantenartikelen uit de 17e tot en met de 20e eeuw.

 • EdX

  Platform waarop online cursussen te vinden zijn van wereldwijde universiteiten en organisaties. De opzet is not-for-profit, d.w.z. er wordt een bijdrage gevraagd voor deelname.

 • Europeana

  Miljoenen digitale items: afbeeldingen (schilderijen, tekeningen, plattegronden, foto's, afbeeldingen van museumstukken), teksten (boeken, kranten, brieven, dagboeken, archiefstukken), geluid (muziek, gesproken woord van cilinders, banden, platen en radio-uitzendingen), video's (films, nieuwsfilm, tv-uitzendingen).

 • EUscreen

  EUscreen biedt vrij toegankelijke en vaak downloadbare films en fragmenten uit Europese televisiearchieven.

 • Film in Nederland

  Film in Nederland schetst een beeld van de ontwikkelingen in de Nederlandse filmgeschiedenis, vanaf de eerste filmvertoning in Nederland (op 12 maart 1896). Er zijn veel films en foto’s uit de collectie van EYE Film Instituut Nederland te bekijken.

 • Google Arts & Culture

  Het Google Art project biedt een selectie uit de collecties van kunstmusea van over de hele wereld. Je kunt de afbeeldingen bekijken en delen met anderen. Bewerken kan uiteraard niet.

 • How everyday things are made

  Manufacturing videos and virtual factory tours.
  An introductory website showing how various items are made. It covers over 40 different products and manufacturing processes. Samengesteld door de Alliance for Innovative Manufacturing van Stanford University.

 • HU Streaming mediaserver

  Op deze server vind je streamingvideo materiaal van de HU, -presentaties en -congressen. Hier vind je materiaal van de HU Bibliotheek en opnames gemaakt door HU-collega's en studenten. Uitgebreide handleiding.

 • HU Weblectures

  Op deze server van de HU vind je opnames van HU-colleges, -presentaties en -congressen. Wil jij ook een bijeenkomst laten opnemen ga dan naar HU2See.

 • Immovator

  Netwerkorganisatie met ruim 5000 leden die zich richt op innovatie en economisch rendement in de crossmediasector. Immovator verzorgt regelmatig een Crossmedia café waarin professionals hun kennis delen over onderwerpen op het gebied van radio, televisie, internet, mobiel, print en events. Deze discussies zijn terug te zien via hun platform.

 • Kennisnet

  Site voor ICT-toepassingen binnen het onderwijs. Op deze site vind je onder andere informatie over flipping the classroom en de rol van video daarbinnen.

 • KlasseTV

  KlasseTV is een internetportal met digitaal lesmateriaal voor alle groepen van het basisonderwijs. Het lesmateriaal van KlasseTV is afgestemd op het lesprogramma van de vijf grote educatieve uitgeverijen. De clips zijn gescreend, van goede kwaliteit en educatief verantwoord. De lengte van de clips is gemiddeld 3 à 4 minuten.
  Voor meer informatie en toegangscodes kunt u terecht bij de informatiebalie van de HU Bibliotheek Faculteit Educatie.

 • KPC databank

  De databank van de KPC Groep bevat handleidingen, boeken, onderzoekspublicaties en andere instrumenten voor het onderwijs. De producten zijn onderverdeeld in de sectoren primair onderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en speciaal onderwijs. De databank is op trefwoorden en auteursnamen doorzoekbaar.
  KPC Groep is een landelijk opererend onderwijsadviesbureau.

 • MIT Open Courseware

  MIT course content.

 • Movies that matter

  Stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, opent ogen voor mensenrechten door het vertonen van speelfilms en documentaires. Men selecteert films voor het onderwijs en daarbij wordt lesmateriaal ontwikkeld. Deze films en lesmaterialen zijn gratis beschikbaar voor docenten.

 • NIVOZ

  In de database van NIVOZ staan toegankelijke samenvattingen van wetenschappelijk onderzoek over de ontwikkeling van leerlingen in brede zin. De artikelen bevatten ook praktische handvatten voor onderwijsprofessionals.
  NIVOZ staat voor het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken, een onderzoeks-, ontwikkelings- en opleidingsinstituut ten dienste van goed onderwijs en opvoeding in onderwijs.

 • NPO (voorheen Nederland 24)

  Portaal van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met meerdere live videokanalen. Programma's hebben een bepaald thema en/of richten zich op een specifieke doelgroep. In tegenstelling tot de meeste streaming videokanalen is dit een livekanaal, de video's zijn niet terug te kijken.

 • Onderzoek Onderwijs

  De website Onderzoekonderwijs bevat blogs van leerkrachten en docentonderzoekers die onderwijskundig onderzoek toetsen aan de dagelijkse onderwijspraktijk. Zij wisselen ervaringen uit over wat werkt en niet werkt in de klas. De website is een initiatief van een docenten en (docent)onderzoekers uit het primair en voortgezet onderwijs.

 • Openbeelden

  Een platform waar je op basis van het Creative Commons-licentiemodel samen beeldmateriaal kunt delen en (her)gebruiken. Open Beelden is een initiatief van Beeld en geluid. Hierin bevinden zich onder andere circa 1300 polygoonitems.

 • Rechtenonline (collectie ‘Recht in Beeld’)

  Een aanbod video’s van voormalige organisatie RechtenOnline is nog via het YouTube kanaal beschikbaar. De animaties van een aantal arresten zijn geschikt als beeldend lesmateriaal.

 • SchoolTV

  Website van Schooltv met informatie over de Schooltv programma's en met Schooltv gemist waar de programma's terug te zien zijn. Deze site is het best te bekijken met Google Chrome.

 • Streaming Video binnen de HU

  Voor iedereen die meer wil weten over Streaming Video bij de HU is er een Sharepointsite ingericht. Je vindt hier informatie over de verschillende mogelijkheden binnen de HU om Streaming Video te gebruiken. Er is o.a. aandacht voor de didactische aspecten en voor het zelf maken van films.

 • TED

  Database met streaming video van speeches, presentaties en colleges op gebied van technologie, ICT, milieu en entertainment. O.a met medewerking van wetenschappers als Daniel Dennet, Freeman Dyson en Seth Godin. TED is een Amerikaans bedrijf dat congressen organiseert. Er komt steeds meer Nederlandstalig materiaal bij.
  Deze database bevat gratis video die onder creative commons licentie wordt vrijgegeven. De inhoud van het materiaal past overigens binnen de doelstellingen van TED en kan dus subjectief zijn.

 • Teleblik

  Teleblik bevat televisie- en radiomateriaal van o.a. de publieke omroepen en Polygoon. Met de digitale snijmachine kunnen fragmenten uit programma's gesneden of eenvoudige montages gemaakt worden. Het materiaal kan in de eigen (digitale) lesmateriaal of elektronische leeromgeving worden gebruikt.
  Inloggen (rechtsboven op pagina), daarna met schoolaccount ‘Hogeschool Utrecht’ en daarna met HU email en wachtwoord inloggen.

 • TU Delft op iTunes U

  Colleges rondom Civil Engineering & Water, Architecture, Electrical Engineering en Aerospace Engineering, en daar komen continu nieuwe richtingen bij.

 • TU Delft OpenCourseWare

  Onderwijsmateriaal op universitair niveau.

 • Uitzendinggemist

  Uitzendinggemist geeft vrije toegang tot de meest recente uitzendingen van de publieke omroep. Het is een tijdelijke collectie. Veel materiaal uit Uitzendinggemist komt uit eindelijk in Academia.

 • Universiteit van Nederland

  Site waarop bekende hoogleraren gratis college geven. Nederlandse variant van TED.

 • Videolectures

  Door de EU ondersteunde databank met vrij toegankelijke lessen op video.

 • Welten-Instituut

  Het nieuwe onderzoekscentrum voor leren en doceren van de Open Universiteit met topics in onderzoek zoals o.a. Motivatie, Brein, leeftijd en leren, Effectieve leerstrategieën.

 • YouTube EDU

  Toegang tot een set educatieve video's, van academische lezingen tot inspirerende toespraken en alles er tussenin.