Ozobot

Wat is een ozobot?
Een ozobot is een klein robotje dat je kunt programmeren met behulp van kleuren, lijnen en/of een simpele programmeertaal. Ozobot verkent zijn omgeving door middel van 5 sensoren. De bot heeft LED-lampjes die in verschillende kleuren kunnen oplichten.
Met de ozobot worden de volgende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd
programmeren en logisch denken, creativiteit en nauwkeurig werken.

Ozobot

Wat kan je met een ozobot?
De ozobot kan verschillende richtingen op bewegen. Je kunt hem over een parcours laten rijden. De ozobot kan kleurcodes aflezen via sensoren. Er zijn verschillende kleurcodes en iedere kleurcode is heeft een speciale betekenis. Bijvoorbeeld: langzaam, snel, turbo, tornado, ga rechts, ga links etc. Met deze kleurcodes kun jij dus bepalen welke route en hoe de Ozobot deze af gaat leggen. Daarnaast kan de ozobot van kleur veranderen. Er zijn online tal van lessen te vinden voor de ozobot (let op dat we de ‘bit’ versie hebben, niet de ‘evo’ versie).

Op papier
Bij de ozobot gebruik je speciale stiften die de ozobot goed kan lezen. Als je op wit papier de lijnen en codes tekent, volgt de ozobot de lijnen en instructies.

Op een tablet
In de Apple en Google appstore staan twee programma’s die met de ozobot werken: Ozobot en Ozo Groove. Beide programma’s zijn gratis. OzoGroove stelt je in staat diverse botjes tegelijk te choreograferen door “pasjes” in een tijdslijn te slepen. Met het programma Ozobot kan je de bot kalibreren, je kan ook diverse parcours en uitdagingen doen.

Op een pc
Met behulp van de online programmeeromgeving Ozoblockly kun je de ozobot visueeel programmeren door blokken in een werkveld te slepen en aan elkaar te koppelen. Via de editor maak je keuzes uit bewegingen, kleureffecten, en bouw je simpele logica in je programma. Ozoblockly heeft verschillende moeilijkheidsgraden, van uiterst simpel tot redelijk ingewikkeld. De programmeeromgeving is Engelstalig.

Een praktijkvoorbeeld

Kan ik de ozobot een keer lenen?
Je kunt een ozobot lenen voor een week; je dient dan een uitleenformulier in te vullen.

Wil je meer weten?
Kom langs bij het HUB-lab! Je vind ons op Padualaan 99, in ruimte 2.001. 
De reguliere openingstijden zijn op dinsdag- en donderdagmiddag
Andere vragen, of liever een afspraak maken? Neem contact op via HUBlab@hu.nl.

Screenshot ozoblockly:

Ozoblockly